Czy pamiętacie farmę kakaową w drodze nad ocean? Dzisiaj wracamy na nią właśnie ze fotkami z aparatu. Mój wpis na jej temat nie był kompletny bo brakowało paru zdjęć obrazujących proces tworzenia czekolady.
W oryginalnej notce zabrakło równie zdjęcia owocu kakaowca niemodyfikowanego. Nadrabiam zatem te zaległości zaczynajac właśnie od owocu.
Oryginalny owoc kakaowca. Bardzo wrażliwy na choroby i pogodę. Rzadko spotykany na farmach. Stanowi mały odsetek produkcji.
Tak wyglada ziarno kakaowe po wysłużeniu, wyprażeniu i wyłuskanie gotowe do dalszej obróbki
Domowa maszyna do mielenia ziarna.
Masa kakaowa.
Do masy dodać można panele czyli cukier z trzciny cukrowej oraz inne smakowe atrybuty. Tak może powstać czekolada albo…
Napój czekoladowy. Oczywiście tak się robi w warunkach domowych
Spróbowałem i napoju i masy z panelą. I jedno i drugie tak przyrządzone to smakowo produkty popularnie zwane organicznymi. Żadnych prezerwantów czy innej chemii.
Tak oto, mając dostęp do ziarna kakaowego można we własnym zakresie zrobić sobie i czekoladę, i napój czekoladowy. Kakao nieprzetworzone ma olbrzymie wartości zdrowotne o czym każdy wie i każdy może przeczytać. Z tego co wiem ziarno nieprzetworzone jest dostępne w Polsce. Do dzieła.
Nie próbowałam takiego napoju, kiedyś jadłam czekoladę mocno gorzką z chilli, ale czy była organiczna, to nie wiem…
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Jak z chilli to pewnie już przetwarzana. Ta była tez gorzka ale cukier trzcinowy osłodził i było pysznie.
PolubieniePolubienie
Ogólnie nie przepadam za czekoladą. W młodości, kiedy uprawiałam sport, palaszowałam tabliczkę dziennie i chyba się przejadłam. Uwielbiam jednak własnoręcznie zrobioną, tzw polewę do ciast i deserów, pod warunkiem, że jest dostatecznie gorzka.
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Właśnie cała przyjemność tego to było to, że to było prosto z ziarna i robione własnoręcznie.
PolubieniePolubienie
Mam w domu identyczną maszynkę,tylko bez tej nakładki do mielenia 🙂 Dziś to już zabytek 🙂 Nie orientujesz się czy oni przypadkiem na owocach kakaowca bimbru nie pędzą? Miałby ciekawy smak…
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Bimber pędzą z trzciny cukrowej. Najwiecej jednak co mogą z tego osiągnąć to jakieś 75%. To w porównaniu z naszym bimbrem kompletnie nic.
PolubieniePolubienie
U nas 75% bimber nawet w jęzor by nie szczypał 🙂 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Porównanie wyda się dziwne,ale owoc kakaowca przypomina nasze dynie ozdobne…
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Te oryginalne tak. Ale te modyfikowane są kompletnie innego koloru.
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Pijemy kakao i nie zdajemy sobie sprawy z tego ile to jest pracy!
PolubieniePolubienie
Jest trochę pracy koło tego. W Ekwadorze kakao produkowane na miejscu smakuje o wiele lepiej.
PolubieniePolubienie
No to oczywiste jest 🙂
PolubieniePolubienie
Przeciwna roślina ten kakaowiec. Owoc wyrasta z niego jak gałąź.
PolubieniePolubienie
Prawdę mówiąc tak to właśnie wyglada. Kwiat, który zamienia się w owoc wyrasta na korze konaru.
PolubieniePolubienie
Oczywiście miało być: przedziwna 🙂
A jak wygląda kwiat? Masz może jakąś fotkę? Pewnie nie, ale poszukam w necie.
PolubieniePolubienie
Niestety kwiatów nie mam. Widziałem je ale były wielkości pewnie paznokcia. Ciężko było je uchwycić. Wyrastały jednak właśnie bezpośrednio na konarach.
PolubieniePolubienie
Dziękuję za fotkę. Ważna dla naszej wyobraźni i za informacje. Ta pani w białej koszulce, to Twoja Lusia?
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Zgadłaś, ta biała koszula to moja dziewczyna. Z tylu nogi kanadyjskie, mielą kakao ręce kierowcy a koszula to nasz przewodnik. 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Wiesz po czym poznałam? Po koralikach na nadgarstku. Ona lubi ajurwede ten styl. Pomyślałam, że zachodnią biżuterię chętnie zamieniła na koraliki, które coś znaczą dla niej.
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Nie przyszło mi to do głowy, ale masz racje. Nasza wnusia tez taka ma. Czerwona bransoletka ponoć chroni przed wszystkim. Jestem pełen uznania za to spostrzeżenie.🙂👍
PolubieniePolubione przez 1 osoba
No mi ma ładną figurkę!! Masz szczęście, dość, że dobry człowiek to i oko lubi zatrzymać się
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Staramy się dbać o siebie. Póki co nie ma co narzekać. 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Gratuluję. jest czego. Pozdrawiam Ciebie. Dobranoc.
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Spokojnej nocy. Ja idę oglądać mecz. 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Piękne zdjęcia. A tym wpisem dałeś wiele do myślenia. Do tej pory nie zwracałam uwagi na to, czy kakao jest przetworzone, czy nie. Muszę się temu przyjrzeć.
Serdecznie pozdrawiam
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Nie znam oczywiście produkcji kakaa w Europie. W czystej postaci, jaką można tutaj kupić, wszyscy mówią, że smakuje inaczej.
Pozdrawiam
PolubieniePolubienie